Gæstebog

 

 

 

 

 

 

 

 

Hyrdeinstinkttest                                                                                          Skrevet af Helle Heidi Jensen

 

Så var det endelig weekenden den 21.og 22. august 2010, og det var tid til LAUs hyrdeinstinkttest, som foregik hos TipTopAussies i Svinninge, og jeg skulle deltage med min collie, Ginger.

Camilla Runchel fik på fornemste vis en flok amatører til næsten at føle sig som rigtige hyrder med dygtige hyrdehunde.

 

Arrangementet foregik med 4 hold fordelt på 2 dage, og der deltog 5-6 collier på hvert hold. Så i løbet af weekenden fik i alt 22 collier og deres ejere prøvet at hyrde får.

 

Der kom collier med ejere fra nær og fjern, og en af deltagerne kom endda med sin hund helt fra Nordjylland for at deltage i instinkttesten.

 

De yngste hunde var ca. 6 måneder, men vi havde også en collie på 9 år som også synes, at det var rigtig sjovt at hyrde!

 

Jeg deltog med Ginger på eftermiddagsholdet om lørdagen, og jeg var rigtig spændt på, at se hvad hun ville sige til sådan nogle får!

 

Det første hold lød meget begejstret og havde helt sikkert haft en god formiddag! Så både collier og førere var glade og mætte af dagens indtryk!

 

Så blev det vores tur, og vi startede i havestuen og hørte bl.a. lidt teori om hvordan de forskellige hunderacer arbejder. Vi hørte også om fårenes ”trykzoner”, som afgør hvor meget eller lidt pres der skal lægges på fårene for at få dem til at flytte sig. Imens nød vi dejlig kaffe, the og naturligvis lækker kage!!

Flytte får…uden hund!

Da vi kom ud til folden, så skulle alle hundeførerne i gang med første opgave, som var at vi skulle dirigere 9 får rundt på folden og løse forskellige opgaver. Vi skulle ende med alle fårene stod i en samlet flok mellem 4 kegler, og de skulle stå helt stille.

Ikke en nem opgave og det hele forgik endda på tid!

 

Ret sjovt og lærerigt at finde ud af, hvor man skulle placere sig og hvor meget eller lidt man skulle ”trykke” fårene for at få dem til at flytte sig i den retning man ville have dem!

 

I roundpen med hund

Derefter var det tid til at prøve på nogle får i den runde indhegning (roundpen), så vi kunne se hundenes hyrde instinkter.

 

Flere af collierne synes hurtigt, at det var en sjov leg! Mens andre lige skulle have lidt gang i fårene for at få tændt instinkterne.

 

Jeg tror, at vi hver især var inde med hunden 4 gange, og det var tydeligt, at der skete en stor udvikling fra gang til gang.

 

En af de sværeste opgaver for de fleste hundeførere var dog, at vi skulle kikke på fårene og ikke på vores egne dejlige collier. Det var altså en svært ting…for man ville så gerne se, hvordan ens egen hund klarede opgaven. Men vi skulle kikke på fårene hele tiden, for så viste vi hunden, at det var fårene som var de mest interessante!

Det lød rigtig mange gange fra Camilla: ”Kik på fårene!”

 

Jeg havde heldigvis videokamera med, og det var rigtig godt at se Gingers ture i roundpennen, da jeg kom hjem. Det gik nemlig så stærkt, når man var i ”ringen”, så det kunne være svært helt at følge med, da det jo var nyt for både hundene og førerne.

 

Vi startede med at gå rundt langs yderkanten i roundpennen med hunden ud mod hegnet. Så vendte vi os mod fårene og lavede en ”walk up”, hvor vi et skridt af gangen langsomt gik mod fårene, og så var det bare med at komme efter fårene, når hunden startede.

 

På den måde fik hundene lov til at få fornemmelsen for, at de faktisk kunne flytte fårene! Det fik de så lov til i et par omgange, og så skulle de ud og gå langs kanten og få ro på igen!

 

Camilla brugte faktisk et ur som ringede efter x antal minutter, og jeg hørte det ved alle de andre hunde, men når jeg selv var i ringen, så var jeg så koncentreret, så jeg slet ikke hørte det!

 

Det var en rigtig god dag og meget interessant at se, hvordan de forskellige hunde efterhånden tændte mere og mere!

 

Instinkttesten har givet blod på tanden for jeg ved, at vi er flere som efterfølgende har taget turen til god omgang hyrdetræning i Svinninge.

 


 

 

Tilbage til forsiden