Gæstebog

 

 

 

 

 

 

 

 

Træningstur til Tinglev 2010

Skrevet af Helle Heidi Jensen

 

Jeg er den lykkelige ejer af 2 collier: den ene, Vanilla, er uddannet redningshund og den anden, Ginger, er godt på vej. Faktisk bliver hun den 3. collie som jeg kører gennem denne uddannelse.

En redningshund bliver uddannet i at de, f.eks. i forbindelse med jordskælv, kan blive sendt af sted for at hjælpe til med at finde overlevende i ruinerne. Men det kræver jo en masse træning og erfaringer, og derfor tager vi af og til på træningsture rundt omkring i Danmark.

 

I august var vi på sådan en træningstur og denne gang gik turen til Tinglev, og vi overnattede i Frøslev lejren, som vi plejer.

 

Turens mål var beredskabsområdet i Tinglev, for redningshunde, men derudover er der også en masse andre spændende bygninger og udfordringer for hundene.

 

Af og til er vi heldige, at der også er f.eks. brandmænd på kursus der, og så er der jo flere forstyrrelser for hundene, og det har de godt af at vænne sig til.

 

En gang hvor vi var der, så var der brandmænd i gang i et af brandhusene og mens Vanilla søgte efter en gemt person (figurant) eller vi stod og ventede, så lød der pludselig et kæmpe brag og den metalplade som dækkede vinduet blev smækket op og der væltede røg ud, og bag røgen kom der en brandmand til syne i fuld røgdykker udstyr. Vanilla løftede bare lige hovedet og kikkede og var så ligegladJ

 

Nå, men vi ankom efter en lang køretur til Frøslev lejren, hvor vi skulle bo i de næste par dage. Hundene boede i hver sit bur, som stod på ladet af bilen, og der skulle hundene så bo i denne weekend.

 

Det var første gang, at min anden hund, Ginger var med på sådan en tur og skulle prøve at være så meget i bur, for hun er jo kun knap et år gammel. Det gik nu rigtig fint og begge hunde er heldigvis rigtig gode til at lægge sig og slappe af, så snart de kommer i buret, for de ved jo ikke, hvornår de skal i gang igen.

Tinglev ruinby

Lørdag morgen stod vi op ved 6-7 tiden, for vi skulle jo lige have morgenmad, lave madpakker og sige godmorgen til hundene. De havde heldigvis haft en god nat og var bare klar til at komme i gangJ

 

Jeg stod for ”hvalpeholdet” for der var en del yngre hunde og hvalpe med denne gang, og så var det nemmest at samle dem på et hold. Så var der god tid til at tage de hensyn der skulle tages til de unge hunde. For det handlede meget om at opleve ruinerne og alle bygningerne og få gode oplevelser med hjem.

 

Om lørdagen trænede vi til kl. 16, selv om unghundene dog blev trætte før det, og kunsten er jo at slutte, mens legen er godJ

 

Vi havde delt områderne i 3, og så skiftede vi område, hver 2.-3. time. Vi lavede en del fremadsendelser ind i ruinerne og bygningerne, for de unge hunde. Dvs. at hundene så en figurant løbe ind i f.eks. bygningerne og så blev hunden sluppet og kunne løbe ind og finde figuranten og evt. gø, hvis de var nået dertil.

 

Ginger fik bl.a. en figurant som havde gemt sig gennem nogle rum og så lige inde i et helt mørkt rum. Det gik rigtig fint, og hun gav hals med det samme, og var slet ikke bange for at gå ind i mørket.

 

Vi prøvede også, med nogle af hundene at gemme os oppe, så hundene skulle lære at søge opad. Det er ret sjovt at se sådan nogle unge hunde lære og danne billeder, som de kan bruge i fremtiden.

 

De tog det meste i stiv arm og hvis der var små problemer, så var det jo bare et lille skridt tilbage, og så gik det fint igen. Det vigtigste er nemlig at gå stille og roligt fremad, så hundene får en masse gode oplevelser.

Det mørke naborum

Ginger prøvede også at finde en figurant, hvor hun slet ikke kunne komme helt hen til figuranten. Det krævede nemlig, at hun skulle springe omkring en meter op, ind gennem en gang, og der i det mere eller mindre mørke rum sad Birthe så.

 

Ginger havde rigtig travlt, men kunne ikke lige finde figuranten, men hun havde helt sikkert færten i næsen.

 

Hun stod med næsen opad i nærheden af ”gangen”, og der kom hun så med et enkelt bjæf. Da jeg slet ikke var i tvivl om, at hun havde færten, så hjalp jeg hende op, og så gik hun de 2 meter gennem den mørke gang og hoppede ned i det mørke rum. Men hun var dog lidt tid om at finde Birthe inde i rummet, men så var der også en fin halsgivning.

Nede i kælderen

Så ville vi gerne have lidt trappe træningen, så vi fandt en

bygning, hvor vi kunne sende hundene ned af en trappe. Det synes Ginger var rigtig sjovt og hun sprang ned af trappen for at finde figuranten, men tænk sig, så havde vi gemt figuranten langt inde i et helt mørkt rum. Men selv om det var svært, så fandt Ginger alligevel figuranterneJ

 

Det er helt sikkert, at hundene altså bruger deres øjne ret meget, for de har uden tvivl svært ved at lokalisere figuranterne, når der er mørkt. Det er ret sjovt at være figurant, når ens øjne har vænnet sig lidt til mørket, for det er ikke unormalt, at de går ind i os, uden egentlig at opdage osJ

 

Men det er jo også et spørgsmål om træning og erfaringer, for hundene skal også lære at stole på deres næser. Derudover handler det jo også om, at de unge hunde lærer at søge videre vedholdende, uden at give op, bare fordi der er mørkt eller der kommer andre udfordringer på tværs.

 

Det gik heldigvis fint og jo flere mørke rum de prøvede, jo bedre blev de og det vigtigste var, at de synes, at det var rigtig sjovtJ

Lastbilen

Jeg havde opdaget en gammel lastbil som stod parkeret tæt op af den bygning vi lige havde været i, og jeg kunne godt tænke mig, at Ginger skulle prøve lidt mere med at søge op ad. Så vi gemte en figurant på ladet af bilen, og så hentede jeg Ginger fra buret.

 

Hun var ikke i tvivl om, at der var et eller andet, men hun havde svært ved, at lokalisere præcis, hvor færten kom fra. Men lige pludselig fuppede hun os i den grad, for hun forsvandt bag muret, hvor vi var kommet fra før, da vi arbejdede med trapperne og kælderen.

 

Så rendte hun langs bygningen, op af en lille trappe, gennem bygningen og lige over til ladet af lastbilen og gav hals af figuranten. Sådan! Det er da problemløsning!

 

 

 

 

Da der ikke kom nok liv fra figuranten, så sprang hun endda over på ladet til figuranten og fortsatte med at give hals. Super oplevelse…både for hende og for mig!

 

Da hun jo ”snød” lidt her, så ville jeg prøve at få hende til at få succes med at søge op ad. Så jeg placerede en figurant i førerhuset på lastbilen, på en halmballe, for der var ikke noget sæde! Så blev døren lukket lidt til, og Ginger kom på banen igen.

 

Hun søgte rundt omkring og igen var det tydeligt, at hun havde fært, og hun gik gentagende gange under lastbilen. Derudover gik hun også foran lastbilen og hoppede flere gange op af muren. Det var helt tydeligt, at færten drev op af den mur. Gid man dog tydeligt kunne se den fært, så man bedre kunne forstå hvordan hundene arbejder.

 

Men lige pludselig fik hun alligevel søgt sig frem til, hvor figuranten var gemt, og så kom hun med en fin halsgivning.  Så fik hun sin belønning og en masse leg.

Prøveruinen

De unge hunde fik også en tur i prøveruinen, men da flere af dem slet ikke var nået til helt gemte figuranter, så blev det til nogle let gemte figuranter og motiverende fremadsendelser. For efterhånden var hundene også ved at være brugte i deres hoveder og kunsten er jo at stoppe i tide, mens det stadig går godt.

 

Skovtur

Da vi kom hjem fra træningen, så gik jeg en lang tur sammen med en af de andre, for stakkels Vanilla havde jo ikke været så aktiv, så hun trængte til en god gåtur.

 

Omkring Frøslev lejren er der en pragtfuld skov, så hundene kunne løbe og lege som de ville. Vi gik en lang tur og kom bl.a. forbi en natur legeplads. Hmmm gad vide om der kunne være nogle udfordringer for hundene??

 

Så vi smutte lige en tur forbi legepladsen og der var bl.a. en svævebane, og jeg har oplevet en del hunde reagere på den larm, som der er, når man hopper op på rebet og tager turen.

 

Så det måtte vi straks prøve. Først tog Pia turen og for enden blev der uddelt en masse godbidder til alle hundene, og så var det min tur. Hold da op en fart og et pludseligt stop, og jeg havde alle 3 hunde lige i hælene på mig hele vejen, og vi sluttede igen med en masse godbidderJ

 

Så var der også en balanceting, hvor der var nogle naturstammer, igennem dem var der lavet 2 huller, og så var de sat sammen til en lang balance bom med en vire igennem alle træstykkerne. Dvs. at de bevægede sig lidt, når man gik på dem. Op med hundene, for det skulle de naturligvis også prøve. Og med en masse godbidder, så lykkes alt jo!

 

Så var det tid til at fodre hundene, og så skulle de puttes for natten!

Søndag

Op igen alt for tidligt, og det blev dog ikke til så meget træning af mine hunde denne dag, for jeg skulle prøve at dømme et DM lydighedsprogram, for jeg skulle være dommer i lydigheden ved DM for redningshunde 14 dage efter, sammen med Ditte.  Så vi skulle lige prøve lidt af og se, hvordan det hele skulle fungere. Og det gik så ud over de andre, som blev tvunget til lidt lydighedstræning. Men det er jo heller ikke så skidt med en generalprøve.

 

Men vi havde en dejlig tur i Tinglev, og Ginger havde helt sikkert rigtig godt af sådan en tur, med en masse nye oplevelser og udfordringer. Så nu glæder vi os bare til næste gang vi skal af sted igen.

 

Ginger i prøveruinen

 

Tilbage til forsiden